•  

Metoda unica de recuperare medicala de la Centrokinetic

 

Clinica de recuperare medicala Centrokinetic are la baza un concept de reabilitare unic in Romania, lansat de medicul ortoped Andrei Ioan Bogdan, initiatorul proiectului.
 
Ce face aceasta metoda sa fie deosebita si performanta este chiar imbinarea rolului de medic specializat cu cel de terapeut. Mai mult decat un program personalizat de fiziokinetoterapie, la Centrokinetic vei gasi un medic specializat care urmareste intreaga evolutie a pacientului - de la diagnosticare pana la vindecare – si coordoneaza activitatea terapeutului implicat in executarea procedurilor recomandate. Medicul care se ocupa indeaproape de pacient se numeste Manager de Caz. In plus, acest tip de tratament presupune trecerea pacientului prin 5 etape de reabilitare. Aceasta etapizare ii ajuta atat pe medic cat si pe pacient, pentru a urmari mai usor progresul.

In plus, clinica noastra dispune de sistemul ReFlex, o metoda de urmarire a pacientilor la kinetoterapie cu senzori. Fiecare afectiune are un protocol de recuperare bine stabilit, implementat in sistemul ReFlex. Fiecare pacient este evaluat dupa consultatia medicala de catre kinetoterapeut si sunt stabiliti mai multi parametrii medicali: forta musculara, tonusul, mobilitatea articulara. Ulterior toata recuperarea pacientului este efectuata aplicand la fiecare sedinta sistemul ReFlex pe pacient, practic 2 senzori care cunatifica toate exercitiile efectuate, rezultand la finalul sedintei o diagrama care este raportata la protocolul de recuperare aferent afeciunii pacientului.

Ce face, mai exact, un Manager de caz? 

Medicul specializat, numit si Manager de Caz, creeaza un protocol de reabilitare personalizat pentru fiecare pacient si apoi supervizeaza traseul prin teste specifice si controale periodice. In clinica Centrokinetic ne bucuram sa-i avem alaturi pe:
 • Dr. Andrei Ioan Bogdan - medic primar ortoped, supraspecializat in traumatologie sportiva
 • Dr. Crintea Alexandru - medic specialist ortoped, specializat in artroplastia genunchiului si soldului
 • Dr. Gican Vlad - medic specialist ortoped, specializat in traumatologie sportiva
 • Dr. Savulescu Simona - medic specialist de recuperare, specializata in patologia coloanei vertebrale
 

Cele 5 etape de recuperare sunt:

Controlul durerii si al inflamatiei: in aceasta faza pacientul este initial la recuperare, este evaluat si sunt urmarite scaderea durerii si a inflamatiei. Pacientul va urma un program de kinetoterapie, dar si fizioterapie: crioterapie, ultrasunete, drenaj limfatic, terapie manuala, electroterapie, tecar. In medie, aceasta etapa dureaza 2-4 saptamani.
Restabilirea mobilitatii articulare: obiectivul este de a realiza o gama completa de miscari la nivelul articulatiei afectate sau restabilirea unei miscari specifice in absenta durerii. Etapa se bazeaza pe streching, elongatii vertebrale, mobilizari articulare. Dureaza in medie 2 saptamani.
Recuperarea fortei musculare si a rezistentei: consta in exercitii specifice menite sa creasta forta musculara, tonusul si capacitatea la efort. Aceasta etapa poate dura pana la 3 luni in functie de afectiunea pacientului.
Recuperarea coordonarii: orice afectiune la nivelul aparatului musculo-scheletal sau neurologic, determina modificari ale mecanismelor proprioceptive, mecanisme care ne permit sa percepem pozitia membrelor noastre in spatiu. Proprioceptia trebuie stabilita cat mai repede si reprezinta un parametru foarte important pentru o recuperare completa si pentru a preveni recidiva.
Recuperarea sportiva: pentru un om normal in aceasta etapa se urmareste recapatarea unor gesturi simple, uzuale, necesare in viata de zi cu zi. Pentru un atlet, in aceasta etapa se urmareste reintegrarea lui in sport.
 
Clinica Centrokinetic dispune de unul dintre cele mai performate sisteme de recuperare din Bucuresti, avand o echipa de kinetoterapeuti foarte experimentata, condusa de catre kt. Alin Voica, supraspecializat in traumatologie sportiva, avand o experieta de peste 15 ani. Alin a lucrat cu nenumarati sportivi de performanta, ajutandu-i sa revina in sportul care i-a consacrat, fiind foarte apreciat de catre echipa nationala de rugby a Romaniei, de echipa de rugby CSA Steaua Bucuresti, de sportivii de la Absoluto, dar si de multi altii. 

Echipa noastra este antrenata permanent de catre Kt. Christos Poulis, cu o experienta de 16 ani, licentiat in recuperare la facultatea din Liverpool 2001, master in NY in kinetoterapie sportiva 2003, preparator fizic a numeroase echipe de club si nationale de baschet printre catre: nationala de baschet a Greciei, a Romaniei, echipele de club Panathinaikos Atena, AEK Atena, CSM Bucuresti. Christos este specializat in numeroase tehnici de recuperare, implementate in clinica noastra, printre care amintim: dynamic taping, manual therapy, ART active release technique, Graston technique, Kinesio Tape, IASTM, Leuko Tape.
 
 

In prezent, peste 5.000 de pacienti au fost tratati si vindecati prin aceasta metoda. Cele 5 etape de reabilitare iti ofera posibilitatea de a urmari propria evolutie si de a putea anticipa momentul recuperarii complete. La Centrokinetic, toate programele de recuperare sunt gandite in mod personalizat, astfel incat fiecare afectiune si caz in parte sa fie tratate cat mai eficient intr-un timp de recuperare cat mai scurt.

Aparatura si tehnologiiTERMO TECAR - Esential pentru fizioterapia moderna. Acest aparat este indicat in practica fizioterapeutica traditionala, recuperare, geriatrie si sport. Poate fi folosit si pentru afectiuni cronice sau acute ale aparatului musculo-scheletal. Tecar-ul este un aparat care functionea pe principiul diatermiei, folosind curenti de inalta frecventa 300kHz-300GHz, insesizabili pacientului. In timpul terapiei, corpul se foloseste de propria energie, activand mecanismele de regenerare tisulara si musculara, ce au ca efect vindecarea.
Curentul de inalta frecventa intra in tesut si se transforma in caldura. Spre deosebire de curentii de joasa frecventa sau curentul continuu, curentii de inalta frecventa au propietatea de a penetra tesutul superficial fara pierderi de energie, aceasta fiind eliberata in profunzimea tesutului unde se va transforma in caldura.

Terapia Tecar este, de fapt, acronimul pentru Transfer Energetic Capacitiv si Rezistiv, reprezentand cele doua moduri diferite prin care curentul patrunde in tesut: 
 • Modul capacitiv foloseste curenti cu o freceventa de 540KHz, ce patrunde in structurile superficiale cum ar fi: muschii si limfa.
 • Modul rezistiv foloseste curenti cu o frecventa de 460 KHz, ce patrunde in structurile profunde cum ar fi: tendoane, ligamente, nervi, vase de sange si structuri osoase.

Aparatul functioneaza cu ajutorul a doi electrozi si a unei creme conductoare in urmatorul mod:

Un electrod de tip placa, electrodul negativ va fi asezat pe partea opusa zonei anatomice afectata, acesta formand o legatura cu electrodul mobil;
Un electrod mobil, electrodul activ prin care se transmite curentul, care va fi plimbat prin prin miscari complexe pe zona anatomica afectata;
Crema conductoare.
Efectul benefic imediat il va convinge pe pacient de la prima sesiune de tratament. Thermo TK combina efectul terapeutic al terapiei active cu efectul analgezic al electroterapiei de inalta-frecventa si cel al masajului terapeutic. Sistemul este, de asemenea, perfect adaptat si pentru folosirea in terapia de recuperare sportiva.


Sistemul de elongatii TRITON este unul dintre cele mai performante sisteme de tractiuni lombare si cervicale. Este produsul tehnologiei de varf al celui mai mare concern de produse si echipamente medicale din lume in domeniul reabilitarii medicale, Chattanooga (U.S.A.)

Sistemul este compus din:
– aparat pentru tractiuni lombare si cervicale cu modul biofeedback EMG – aparat complet programabil: forta si modalitatea de tractiune, ajustarea timpului, setarea tuturor parametrilor terapeutici etc;
– tipuri de moduri de lucru: static, intermitent, ciclic, progresiv, regresiv etc;
– biblioteca grafica cu planse anatomice si patologice;
– functie HELP integrata in interfata aparatului;
– programe prestabilite si spatii libere pentru terapeut;
– posibilitatea efectuarii elongatiilor prin setarea unei greutati de tractiune sau procent din greutatea totala a pacientului;
– carduri pentru pacienti;
– interfata grafica cu afisaj color;
– intrerupator de panica pentru pacient.
Elongatia vertebrala reprezinta o tractiune in ax a diverselor regiuni ale coloanei cu scopul de a scadea presiunea intervertebrala, ajutand la realinierea coloanei. Aceasta se aplica cu ajutorul unui program si echipamente specializate care neutralizeaza fortele de compresiune prin relaxarea musculara, detensionarea ligamentara si marirea spatiului intervertebral.

SOLEO - linia de echipamente pentru terapie cu ultrasunete si electroterapie

Aceasta gama de echipamente destinata fizioterapiei a fost proiectata pentru cerinte exigente. Tehnologia inovatoare Zimmer ofera efectul dorit, precum si o multitudine de setari prestabilite sau ajustari ale frecventei, ce pot fi facute fara a opri terapia, pentru o mai buna precizie. Folosind meniurile intuitive si setarile avansate, fiecare pacient va beneficia de un tratament individual, adaptat afectiunii sale. Parametrii se pot modifica in doar cateva secunde, iar setarile specifice pentru fiecare pacient se pot salva pe carduri de memorie SD.


ZIMMER CRYO - Confort crescut pentru pacienti

In cazul entorselor, al luxatiilor, sau dupa orice interventie chirurgicala, apare un proces de inflamatie locala. Inflamatia reduce procesul de vindecare, astfel ca orice masura terapeutica care previne sau reduce inflamatia, poate duce la o vindecare mai rapida in acest tip de leziuni. Clinica Centrokinetic dispune de cel mai performant aparat de crioterapie, Cryo 6 care genereaza la nivelul zonei inflamate o temperatura de -35 de grade. Durata de aplicare a terapiei este de 5-7 minute.

GPS 400 - cel mai modern si performant aparat in determinarea posturii corpului si centrului de greutate. Alaturi de el dispunem de dizpozitivul G - Walk pentru determinarea computerizata a mersului. Ambele aparate sunt dedicate atat copiilor incepand cu 4 ani, cat si adultilor si sportivilor. 
Relatia dintre talpa piciorului si suprafetele de sprijin este evaluata cu ajutorul podoscopului, un instrument compus dintr-o sticla luminata care creeaza imaginea piciorului reflectata intr-o oglinda si astfel fotografiata. Cu ajutorul podoscopului evaluam computerizat centrul de greutate, incarcarea greutatii pe fiecare picior in parte si pe fiecare din cele 3 puncte de referinta ale piciorului (degetul mic, degetul mare, calcai). Daca greutatea corpului este distribuita asimetric in relatie cu planul orizontal baricentrul va fi mai aproape de zona de incarcare mai mare. 

Evaluarea cu podoscopul ne arata:
 • Localizarea exacta a centrului de greutate al unei persoane
 • Dinamica pozitiei in timpul acelei masuratori
 • Localizarea si dinamica centrului de greutate pe fiecare picior in parte
 • Distributia greutatii pe fiecare picior in parte
 • Distributia greutatii intre cele 3 puncte de referinta
Astfel evaluam patologii precum cele ale posturii corpului, patolgii ale piciorului, patologii ortopedice si ortodontice si stabilim un plan de recuperare bazat pe parametrii cantitativi si calitativi. 
Analiza se efectueaza initial cu pacientul avand ochii deschisi, urmatoare examinare este cu pacientul cu ochii inchisi si astfel evaluam diferentele dintre cele 2 masuratori pentru a determina daca exista tulburari de vedere sau de echilibru care afecteaza postura. A treia examinare este cu pacientul cu capul rotit spre stanga apoi spre dreapta si de asemenea examinarea prin modificarea aferentelor orale (cu dintii stransi, cu modificarea ocluziei dentare, etc). 

Toate datele si imaginilie raman in calculator si la urmatoare reexaminare datele se suprapun putand urmari evolutia pacientului la un anumit interval de timp. 
In completarea analizei posturale avem evaluarea computerizata a mersului Pacientul efectueaza un mers liber de cativa pasi timp in care aparatul inregistreaza:
 • cadenta pasilor
 • viteza
 • lungimea pasului
 • durata unui ciclu de mers comparativ stangul cu dreptul
 • durata fazei de stationare
 • durata fazei de oscilatie
 • simetria propulsiei in faza unipodala
De asemenea vom avea inregistrari ale miscarilor efectuate de bazin in timpul mersului in ceea ce priveste inclinarea antero-posterioara, rotatia bazinului in timpul mersului si oblicitatea lui. 
Toate aceste date ne vor ajuta in stabilirea unui program extrem de complex de kinetoterapie urmand ca reevaluarile sa se efectueze la 2 sau 3 luni de inceperea terapiei in functie de patologia pacientului. 
 
 

The QuickBoard este cel mai performant sistem de antrenament neuromuscular, prin care se pot antrena si imbunatatii mai multi parametrii, cum ar fi: agilitatea, viteza si viteza de reactie. Dispune de un soft foarte usor de folosit, si permite mai multe tipuri de antrenamente pentru:
 • forta
 • viteza de reactie
 • coordonare
 • proprioceptie
 • echilibru
 • mobilitate


programare

PROGRAMEAZA-TE PENTRU O CONSULTATIE

Pentru ca orice tratament in clinica noastra este bazat pe un diagnostic si se face sub urmarire medicala, pentru evaluarea permanenta a evolutiei.
 
INFO: Clinica Centrokinetic nu colaboreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

PROGRAMEAZA-TE

PROGRAMEAZA-TE
LA O CONSULTATIE


MAI DEPARTE