•  
Fizioterapie ultrasunete

Fizioterapia cu ultrasunete

Fizioterapia cu ultrasunete reprezinta o modalitate de tratament ce a fost folosita de catre fizioterapeuti inca din anii 1940. Metoda de aplicare a ultrasunetelor se face cu ajutorul unei dispozitiv care se plaseaza direct pe piele si cu ajutorul unui gel conductor special. S-a demonstrat ca terapia cu ultrasunete accelereaza procesul de vindecare al tesuturilor, ajuta la relaxarea tisulara si la incalzirea tesuturilor, are roluri importante in imbunatatirea fluxului sangvin, precum si in vindecarea cicatricilor.
 
Clinica Centrokinetic dispune de aparatura foarte performanta de fizioterapie, de la Zimmer gama Soleo.
 
Clinica Centrokinetic aparatura fizioterapie ultrasunete 

Cum te poate ajuta terapia cu ultrasunete?

Efectele ultrasunetelor care se manifesta prin imbunatatirea fluxului sangvin pot fi folosite in reducerea edemului local si a proceselor inflamatorii cornice, precum si, conform unor studii recente, pentru a promova o mai buna vindecare a fracturilor osoase. Intensitatea ultrasunetelor poate fi ajustata in functie de efectul dorit. O intensitate marita se foloseste, de obicei, in cazurile in care scopul este vindecarea cicatricilor tisulare.
 
De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a obtine efectul de fonoforeza. Aceasta reprezinta o metoda non-invaziva de administrare a medicamentelor in tesutul subcutanat, reprezentand o metoda imbunatatita de administrare a medicamentelor, fiind utila mai ales la pacientii care se tem de injectiile clasice. Cu ajutorul acestei tehnici, energia ultrasonica forteaza patrunderea medicatiei prin piele. Cortizonul, folosit pentru a reduce inflamatia, este una dintre cele mai frecvente substante administrate prin aceasta modalitate.
 
Cele mai frecvente patologii care sunt tratate cu ajutorul ultrasunetelor sunt reprezentate de leziuni de tesuturi moi precum tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice si spasmele musculare. Majoritatea leziunilor musculare si ligamentare pot beneficia de aplicarea de ultrasunete terapeutice.

 
Cum te poate ajuta terapia cu ultrasunete Cele mai frecvente patologii tratate prin fizioterapia cu ultrasunete
   

Care este doza de ultrasunete ce trebuie aplicata?

Un tratament tipic de ultrasunete nu va dura mai mult de 3-5 minute. In cazurile in care se doreste vindecarea cicatricilor tisulare, tratamentul poate dura o perioada mai lunga. In timpul sedintei, proba ultrasonica se va misca incontinuu. Astfel, pacientul nu va resimti nicio forma de discomfort. Alte patologii ce pot fi vindecate cu ajutorul ultrasunetelor includ tendinitele, procesele inflamatorii articulare cornice si spasmele musculare.

 
Tratamentul cu ultrasunete dureaza 3-5 minute Patologii ce pot fi vindecate cu ajutrul ultrasunetelor

Cum functioneaza ultrasunetele?

Undele de ultrasunete sunt generate cu ajutorul efectului piezoelectric ce-si au originea prin vibratia cristatelor din interiorul capului probei ultrasonice. Undele de ultrasunete patrund prin piele in tesuturi, unde provoaca mici vibratii locale, in mod special in tesuturile ce contin colagen. Vibratiile continue vor provoca un efect termic profund, fara insa ca pacientul sa resimta aceasta caldura. Efectele termice pot provoca o imbunatatile a extensibilitatii ligamentelor, tendoanelor si a capsulei articulare. In situatiile in care nu se doreste un efect termic, precum in leziunie recente ce implica procese inflamatorii acute, undele de ultrasunete pot fi transmise pulsatil si nu continuu.

Cele mai frecvente patologii ce pot fi tratate cu ajutorul ultrasunetelor

  • Bursite
  • Tendinite
  • Intinderi si rupture muscuare
  • Umarul inghetat
  • Entorse si leziuni ligamentare
  • Redori articulare
Patologii tratate prin fizioterapie ultrasunete

Cand ar trebui sa evitam terapia cu ultrasunete?

Contraindicatiile fizioterapiei cu ultrasunete includ afectiunile maligne locale, implanturi de metal situate in aria in care sunt aplicate ultrasunetele cu exceptia celor din metal, infectiile actute, anomaliile vasculare, precum si aplicarea directa pe abdomen la gravide. De asemenea, este contraindicata aplicarea de ultrasunete direct pe cartilajele de crestere, pe zonele unde s-au efectuat laminectomii sau la nivelul ochiilor, scalpului sau testiculelor. Asemeni intregii clase de echipamente medicale, atunci cand acestea sunt folosite de catre profesionisti pregatiti, precum fizioterapeuti acreditati, terapia cu ultrasunete nu ar trebui, in mod normal, sa genereze efecte adverse. 

Centrokinetic dispune de o echipa foarte experimentata in domeniul fizioterapiei, condusa de Oana Antonic, licenta la Facultatea de Medicina, Universitatea ”Transilvania” Brasov, Specializarea Balneofiziokinetoterapie si Recuperare Medicala. In timpul facultatii, Oana a lucrat ca voluntar la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Brasov si la Spitalul de Psihiatrie si Neurologie din Brasov, ulterior a acumulat o experienta de 5 ani in domeniul privat, detasandu-se ca un leader in domeniu prin experienta acumulata si prin cursurile efectuate. Oana este specializata in fizioterapia necesara in traumatologia sportiva, scriind numeroase articole in acest domeniu. Este specializata in: Tecar, dynamic taping, masaj, Graston technique, Kinesio Tape, IASTM.
programare

PROGRAMEAZA-TE PENTRU O CONSULTATIE

Pentru ca orice tratament in clinica noastra este bazat pe un diagnostic si se face sub urmarire medicala, pentru evaluarea permanenta a evolutiei.
 
INFO: Clinica Centrokinetic nu colaboreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

PROGRAMEAZA-TE

PROGRAMEAZA-TE
LA O CONSULTATIE


MAI DEPARTE